Strop de rouă

Strop de rouă este un proiect civic în care dorim să monitorizăm 6 parametri din apele de suprafață, pentru a preveni dezastrele ecologice sau poluarea involuntară:

  1. Potențialul de hidrogen al apei (pH)
  2. Oxigenul dizovat în apă (DO)
  3. Conductivitatea electrică a apei (EC)
  4. Potențialul de reducere a oxidării apei (ORP)
  5. Temperatura apei (temp)
  6. Opacitatea sau lipsa de transparență a apei (turbiditate)

Proiectul presupune realizarea unei hărți interactive, care va pune la dispoziția tuturor informații despre locul unde a fost făcută măsurătoarea și datele care au fost procesate în urma verificării parametrilor din apă.

Testarea și verificarea apelor este necesară și obligatorie de la izvor până la vărsarea acestora în mare (în cazul râurilor). Astfel vom înțelege unde și pe ce porțiune un râu este poluat și de către cine: factorul uman sau un agent economic.

Prima fază a proiectului se va desfășura în parteneriat cu Asociația Mai Mult Verde, în cadrul proiectului Cu Apele Curate. Astfel, primele măsurători vor avea loc în cele zece orașe dunărene implicate în proiect.

Ulterior, vom trece la monitorizarea afluenților sau râurilor cu probleme din țară și apoi se va realiza o listă cu cereri din partea cetățenilor.

Poluarea apelor este un tip de poluare pe care chiar dacă îl resimțim mai puțin, ne afectează la fel ca celelalte feluri de poluare la care suntem direct expuși permanent. Reziduurile poluante ajung din râuri în Dunăre și mai apoi în Marea Neagră și în mările și oceanele de peste tot de pe glob. Acestea includ hârtie sau carton, lemn, plastic, compuși chimici sau petrolieri și dejecții. O parte considerabilă din ansamblul poluanților apelor o reprezintă bidoanele și PET-urile, pungile de cumpărături sau ambalajele din mase plastice. Acestea se descompun în microparticule de plastic care sunt ingerate de către animale sau oameni. Efectele asupra organismului încă nu au fost studiate pe deplin, dar se preconizează a fi devastatoare.


Despre apa potabilă Despre ape poluate Teste apă izvoare

Apariții media


Acțiuni video

Parteneri proiect: