Apa potabilă (de băut)

Apa se găsește în natură în multe forme și cu o mulțime de substanțe organice sau anorganice dizolvate sau în suspensie. În funcție de aceste substanțe din apă, aceasta poate să fie declarată potabilă sau nepotabilă.

Prin apă potabilă se înțelege apă destinată consumului uman. Aceasta poate fi:

  • orice tip de apă în stare naturală sau după tratare, folosită pentru băut, la prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei și indiferent dacă este furnizată prin rețea de distribuție, din rezervor sau este distribuită în sticle ori în alte recipiente;

  • toate tipurile de apă folosite că sursă în industria alimentară pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substanțelor destinate consumului uman.
Parametri de poluare a apelor

În România apa potabila este definit[ și reglementată prin Legea nr. 458 din 8 iulie 2002 - privind calitatea apei potabile, completată și modificată prin Legea nr. 311 din 28 iunie 2004.


La nivelul Uniunii Europene, apa potabilă este reglementată prin Directiva 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman.


Conditii de calitate

Conditiile de calitate a apei potabile, in Romania, sunt reglementate prin STAS 1342 - 91 Apa potabila.


Indicatori organoleptici
Indicatori Valori admise Valori admise exceptional Metoda de analiza
Miros (grade) 2 2 STAS 6324 - 61
Gust (grade) 2 2 STAS 6324 - 61

Indicatori fizici
Indicatori Valori admise Valori admise exceptional Metoda de analiza
Concentratia ionilor de hidrogen (pH) (unitati pH) 6,5...7,4 max. 8,5 SR ISO 10523:1997
Conductivitate electrica (uS/cm) 1000 3000 SR EN 27888
Culoare (grade) 15 30 SR EN ISO 7887:2002
Turbiditate (grade sau unitati de turbiditate de formazina) 5 10 STAS 6323 - 88

Indicatori chimici
Indicatori Valori admise Valori admise exceptional Metoda de analiza
... ... ... ...
Oxigen dizolvat (mg/l) 6 6 STAS 6536 - 87
Rezidiu fix (mg/l) 100-800 1200 STAS 3638-76
... ... ... ...

Parametri de poluare a apelor

Conform AFFSA (Agentia Franceza de Securitate Sanitara a Alimentelor), valorile ideale ale apei potabile plate trebuie sa se integreze in cele ce urmeaza:

Denumire compus Valoare recomandata
Calciu (Ca) mai mic de 100 mg/l
Magneziu (Mg) mai mic de 50 mg/l
Fluor mai mic de 0,5 mg/l
Sodiu mai mic de 20 mg/l
Nitrati mai mic de 50mg/l adulti si mai mic 10 mg/l bebelusi
TDS mai mic de 500mg/l
PH 6.8 - 7.2

Puteti verifica buletinul de analize pentru cateva dintre cele mai consumate ape imbuteliate din Romania:

Parteneri proiect: