Strop de rouă este un proiect care dorește testarea și monitorizarea apelor de suprafață din România, pentru a preveni dezastrele ecologice sau poluarea involuntară.
Împreună cu Asociația Mai Mult Verde în cadrul proiectului Cu apele curate testarea și eșantionarea probelor din 10 orașe de pe Dunăre, pentru a măsură parametri ce pot indică ape poluate:
Potențialul de hidrogen al apei (pH)
Oxigenul dizovat în apă (DO)
Conductivitatea electrică a apei (EC)
Potențialul de reducere a oxidării apei (ORP)
Temperatura apei (temp)
Opacitatea sau lipsa de transparență a apei (turbiditate)
Toate probele măsurate au prezentat valori cuprinse în grafic . Nu sunt abateri sau valori care să depășească limitele ce ar putea fi considerate o poluare a apelor. Fiind o apă curgătoare , Dunărea are potențialul de a se vindeca în cazul unor poluări accidentale, drept pentru care monitorizarea constantă în puncte fixe ar fi soluția de viitor pentru a monitoriza calitatea apei pe râurile curgătoare. O posibilă problemă ar putea reprezenta canicula pe termen lung ( a se vedea temperatura probelor de apă ) , fapt ce poate duce la o înlănțuire de efecte nedorite ( dezvoltarea plantelor și microorganismelor în exces va duce la scăderea oxigenului dizvolvat din apă și mai apoi la "sufocarea" peștilor ).