Testele au ca rol identificarea și izolarea unei posibile poluări voluntare sau involuntare, care poate să pună în pericol viața acvatică și biodiversitatea de pe Prut. Au fost prelevate o serie de 9 probe de apă pornind din amonte de la cel mai îndepărtat punct spre aval (Iași). S-au testat constant un număr de 6 parametri la fața locului, pentru a identifica posibile modificări a calității apei, ceea ce ar duce la o posibilă sursă de contaminare. Când s-au identificat depășiri la măsurători, s-a trecut la testarea apei pe afluenți ai Prutulu, pentru a izola sursa.Astfel din Prut am ajuns să măsurăm în Jijia și mai departe din Jijia în Bahlui.
Strop de rouă este un proiect care dorește testarea și monitorizarea apelor de suprafață din România, pentru a preveni dezastrele ecologice sau poluarea involuntară.
Împreună cu Organizația "Salvați Prutul" Iași în colaborare cu Asociația Mai Mult Verde în cadrul proiectului Cu apele curate testarea și eșantionarea a 9 probe din 3 rauri (Prut, Jijia si Bahlui) de suprafata din bazinul hidrografic al Prutului, pentru a măsură parametri ce pot indica ape poluate:
Potențialul de hidrogen al apei (pH)
Conductivitatea electrică a apei (EC)
Potențialul de reducere a oxidării apei (ORP)
Totalitatea particulelor solide din apa (TDS)
Salinitatea apei (SAL)
Fiind o zona de interes piscicol am mărit numărul parametrilor și am testat cu ajutorul benzilor și următorii parametri :
Azotați sau Nitrații - NO3 reprezintă un produs chimic cel mai frecvent el provine apă că urmare a infiltrărilor în pânză freatică din zonele agricole în care se folosește în mod intensiv ingrasamantul, dar în egală măsură el poate proveni și de la dejecții de animale depozitate necorespunzător.
Azotiți sau Nitriții - NO2 reprezintă un produs chimic cel mai frecvent el provine apă că urmare a infiltrărilor în pânză freatică din zonele agricole în care se folosește în mod intensiv îngrășământul, dar în egală măsură el poate proveni și de la dejecții de animale depozitate necorespunzător.
Amoniu - NH4 din apă provine în principal prin infiltrarea azotului provenit din dejecții umane (urină) sau de la ferme.
Duritatea generală GH - KH
Conform platformei online DataStream https://datastream.org/ ce deține peste 17,374,528 măsurători unice pentru apele de suprafață din Canada, pragurile în care trebuie să se încadreze parametrii măsurați pentru a indica calitatea apei sunt :
Înainte de fiecare acțiune de testare, aparatură este recalibrată folosind calibrarea în 3 puncte. Pentru mai mulți parametri folosim câte 2, 3 instrumente în paralel care reconfirmă valoarea măsurată. Benzile de testare sunt un alt element de verificare a măsurătorilor dar și a instrumentalului utilizat.
O serie de teste este ralizata în teren și ulterior reconfirmăm măsurătorile printr-o serie mai avansată s mai detaliată. În cazul de față am testat apă în special pentru a vedea dacă fauna acvatică are de suferit.
Pentru mai mulți parametri folosim câte 2, 3 instrumente în paralel care reconfirmă valoarea măsurată. Benzile de testare sunt un alt element de verificare a măsurătorilor dar și a instrumentalului utilizat.
În urma probelor prelevate și măsurătorilor efectuate din apele de suprafață din bazinul hidrografic al Prutului, am identificat un afluent ce prezintă valori crescute sau ieșite din normal pentru viața și fauna acvatică. Astfel, râul Bahlui prezintă în toate cele 3 puncte de control pe lungimea acestuia, o calitate a apelor incompatibilă cu supraviețuirea peștilor. Totodată, apele din Jijia sunt contaminate și fauna acvatică este pusă în pericol. Recomandăm prelevarea și testarea mai amănunțită pe tot parcursul râului Bahlui pentru a identifica și izola sursa de poluare. Materialele de construcții pe bază de ciment, varul sau ipsosul, vor schimbă ph-ul natural al apei spre BAZĂ, iar dejecțiile, urină de la ferme sau apele uzate vor schimba ph-ul natural al apei spre ACID. Îngrășămintele folosite în agricultură vor afecta de asemenea calitatea apelor și ploile vor colecta toți acești poluanți care vor distruge în timp ecosistemul natural. Recomandăm cu strictețe măsurători periodice a calității apelor, acțiuni de ecologizare și curățare a malurilor, precum și supravegherea constantă și anunțarea acțiunilor ce pun în pericol biodiversitatea.