Nitrații – nitrații, reprezintă un produs chimic cel mai frecvent folosit că îngrășământ care contaminează pânză freatică datorită agriculturii intensive.
Odată ingerati, nitratii se transformă în nitriți – substanțe mult mai toxice decât nitratii, în urmă contactului cu microfloră bacteriană a stomacului.
Efectele ingerării unei cantități de nitrați peste limita admisă pot fi:
Apa potabilă cu un conținut de săruri de nitrați și nitriți ce depășește 10 mg/l este foarte nocivă pentru sănătate!
Uniunea Europeană a stabilit pragul pentru nitrați și nitriti în apă potabilă la 50 de miligrame/litru.
România a preluat și ea această valoare, însă există state membre care nu au luat în considerare limitele stabilite la Bruxelles și au introdus propriile „praguri”, mult mai mici:
Ideal ar fi că apă destinată sugarilor să nu conțină deloc nitrați sau nitriti. Normele spun că o apă pentru cei mici nu trebuie să conțină o concentrație de nitrați/nitriti mai mare de 10 mg/l.
Amenințarea este mortală pentru sugari cunoscută și sub denumirea de sufocare albastră.
Acesta reprezintă o amenințare imediată pentru sugari, atunci când este găsită în apă de băut, la niveluri de peste standardul. Nitrații sunt convertiți la nitriti în intestine.
Odată absorbit în fluxul sanguin, nitriții distrug hemoglobina care contribuie la transportul de oxigen prin sânge (copiii mai mari și adulții au o enzima care restabilește nivelul hemoglobinei).
Nivelurile excesive pot provoca „sindromul copilului albastru”, care poate fi fatală, fără îngrijire medicală imediată.
Majoritatea sugarilor cu risc de sindromul copilului albastru sunt cei care sunt deja bolnavi, și în timp ce ei sunt bolnavi, consumă alimente care au conținut ridicat de nitrați sau beau apă sau amestecuri cu apă(supe, ceaiuri), cu conținut ridicat în nitrați.
Methemoglobinemia acută infantilă generată de consumul de apă de fântână poluată cu substanțe azotoase de către copii 0-1 an, apă folosită la prepararea laptelui praf.
Acest lucru este deosebit de important pentru sugari și copii mici, mamele care alăptează, femeilor însărcinate și persoanelor în vârstă anumite categorii speciale de bolnavi cronici.
De asemenea, atunci când știi că sunt nitrați în apă, trebuie eliminată din calcul consumarea acesteia că apă potabilă.
Prin fierbere crește concentrați de nitrați și automat riscurile potențiale.
Cele mai frecvente probleme apar la sate unde apă din fântâni nu este testată și tratată.
Nitrații că atare au o toxicitate mică.
Prin introducerea acestora în organism se generaza nitriți și nitrozamine, care sunt compuși mult mai toxici, căci inhibă respirația tisulara și fosforilarea oxidativă, reduc absortia proteinelor, scad rezervele de vitamine (vitamina A, tiamină, acid folic) din ficat, determina transformarea hemoglobinei în methemoglobina, diminuandu-se mult transportul oxigenului la celule și țesuturi.
Nitrozaminele sunt, toxice, mutagene și cancerigene puternice.