TDS și Conductivitatea Electrică (EC)

Ce este TDS?

TDS reprezintă totalitatea solidelor dizolvate, mai exact, materialele organice și anorganice cum ar fi metale, minerale, săruri și ioni dizolvate într-un anumit volum de apă. Apa, fiind un solvent universal, are capacitatea de a absorbi și dizolvă particule din diferite substanțe , creând solide totale dizolvate.
TDS în apă poate proveni din aproape orice sursă: izvoare naturale, din substanțele chimice utilizate pentru tratarea apei, din scurgeri sau din sistemul sanitar de acasă.
Solidele dizolvate care pot fi prezente în apă sunt: calciul, clorură, magneziul, potasiul, zincul, aluminiul, cuprul, fierul, clor, sodiul, fluorul, bicarbonati, sulfații, pesticidele, erbicidele.


Ce este Conductivitatea Electrică (EC)?

TDS este determinat prin evaporarea apei și cântărirea solidelor rămase. Instrumentele măsoară conductivitatea electrică (EC). Unitatea de măsură EC este un microsiemens (µS). Substanțele anorganice dizolvate precum sărurile, mineralele, nitrații, fosfatul și metalele conduc electricitatea. Cu cât concentrația acestor substanțe în apă este mai mare, cu atât conductivitatea electrică este mai mare. Instrumentele de măsură convertesc citirea EC în TDS ca părți per milion (ppm). Compușii organici dizolvați nu conduc electricitatea și, prin urmare, nu sunt detectați.

Gustul și mirosul

Nivelul ridicat de TDS afectează gustul și crează un miros neplăcut. Gustul poate fi amar sau sărat în funcție de substanțele care sunt dizolvate în apă, iar acesta se intensifica cu cât concentrația totală de solide dizolvate este mai mare.

Instalațiile sanitare și electrocasnicele - folosirea apei de izvor pentru ceai sau cafea

Atunci când apă conține un nivel ridicat de calciu și magneziu, acestea vor conduce implicit la niveluri ridicate de TDS. Odată dizolvate, sarurile se adună în țevi și formează depuneri de calcar. Acest fapt va include înlocuiri costisitoare iar durata de viață a aparatelor devine mai scurtă. Optează pentru un dedurizator de apă pentru a preveni astfel de situații.

Gătitul

Dacă observi că mâncarea ta are un gust mai puțin obișnuit s-ar putea să fie din cauza nivelului crescut de TDS. De exemplu apă cu clor poate schimbă gustul alimentelor care sunt gătite.

Reglementările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Agentiala Națională de Mediu a Statelor Unite (EPA), Agentia Națională de Mediu din India, spun că TDS-ul pentru apă potabilă trebuie să fie optim 200-400 ppm, maximul admis fiind de 500 ppm.

Nivelul TDS (ppm) Evaluare
mai puțin de 300 excelentă
300-600 bună
600-900 moderată
900-1200 rea
peste 1200 inacceptabilă

Directiva (UE) 2020/2184 privind calitatea apei destinate consumului uman, menționează doar conductivitatea electrică să fie mai mică de EC <2500 μS/cm, ceea ce echivalează cu TDS < 1600 ppm.

Nivelul TDS (ppm) Evaluare
mai puțin de 1600 OK pentru consum
Parteneri proiect: